Draadloos internet op school

Wireless

Naar een draadloze campus

Een school of campus voorzien van een draadloos netwerk is zonder meer specialistenwerk.

Eerst en vooral moeten een aantal overwegingen gemaakt worden:

wifi dekking
wifi capaciteit
wifi management

Dekking

Wenst u de hele school of campus uit te rusten met een draadloos netwerk of enkel de klassen?

Als u in de toekomst ook gebruik wil maken van VoWifi, (telefoneren over het Wi-Fi netwerk) dan is het wel belangrijk een volledige dekking te hebben.

Capaciteit

Naast dekking is capaciteit de belangrijkste overweging die u moet maken: hoeveel toestellen gaan simultaan gebruik maken van het Wi-Fi netwerk? Houd er rekening mee dat alle toestellen die over Wi-Fi beschikken zoals GSM’s van leerlingen, zelf al hebben ze geen toegang tot het Wi-Fi netwerk, dit netwerk wel belasten.

Wi-Fi technologie is ‘by design’ hub technologie, dit wil zeggen dat het netwerk maar zo snel is als de traagste connectie. Om dit te verhelpen worden high end access points uitgerust met extra features.

Management

Eens uw access points omhoog hangen, is het nog niet afgelopen. Er moeten SSID’s aangemaakt worden, er moet bepaald worden wie wat mag doen en hoeveel bandbreedte er gegeven wordt.

Een draadloos netwerk moet beheerd en gemonitord worden: aanpassen van bandbreedte, toegangscontrole, bescherming tegen hackers, toepassingen afschermen… Met een goede beheerstool spaart u vele werkuren uit.

wifi standaarden
wifi controller
wifi plan

Standaarden

De meeste access points zijn voorzien van 2 radio’s. Meestal is dat één op de 2.4Ghz band (de zogenaamde bgn standaard), en één op de 5Ghz band (de agn standaard).
De 2.4Ghz band heeft het  voordeel dat deze een hogere dekking heeft, maar er zijn minder kanalen waardoor deze band bij veel toestellen rap verzadigd geraakt.
De 5Ghz band kan veel meer toestellen aan, maar zendt veel minder ver uit.
Een nieuwe standaard is de ac standaard, deze zorgt ervoor dat door bundeling hogere snelheden verkregen worden.

Controller

De meeste fabrikanten van wireless oplossingen werken met een aparte controller. Dit heeft het nadeel dat dit minder schaalbaar is, het kan een bottleneck in de datatraffic vormen en zorgt voor  een ‘single point of failure’.

De access points van Xirrus en van Meraki werken zonder aparte controller: de Xirrus access points hebben een ingebouwde controller en de access points van Meraki een cloud managed controller. In beide gevallen kunt u starten met één access point en dit oneindig uitbreiden.

Plan van aanpak

Contacteer ons om uw wireless problematiek te bespreken. We kunnen ter plaatse komen, een site survey doen en indien gewenst  een heat map opstellen. In dat geval kunnen we u de garantie van voldoende dekking geven.

We hebben reeds vele grote wireless projecten gedaan en onze medewerkers zijn opgeleid om deze volledig op te volgen tot en met het ophangen van de access points en het bekabelen er van.

Send this to friend