Projectoren

Projectoren

De juiste beamer voor elke klas

Bij aanschaf van een projector zijn er een aantal specificaties waar we rekening mee kunnen houden om de juiste keuze te maken.

Resolutie, beeldverhouding, aspect ratio (klassiek of breedbeeld), lichtsterkte uitgedrukt in ANSI Lumen, DLP of LCD technologie, vaste opstelling of draagbaar, welke afstand tot het scherm is mogelijk, kostprijs en kostprijs voor vervanglampen: het zijn allemaal zaken die belangrijk zijn.

Projectoren kan men indelen op basis van verschillende criteria. Er zijn een heleboel merken en modellen op de markt. Bij aanschaf van een projector spelen een heel aantal zaken een rol voor een bepaalde keuze. Graag willen wij u helpen de juiste keuzes te maken.

projector aansluitingen
leraar
studenten
projectiezaal
3d projectie
leslokaal

Resolutie en beeldverhouding

De standaardresolutie is het aantal afzonderlijke pixels dat in elke dimensie kan worden weergegeven. Dit wordt uitgedrukt in het aantal kolommen en rijen pixels waaruit het beeld is samengesteld, bijv. 1280×800 (WXGA). Hoe hoger de resolutie, hoe meer detail en scherpte in het geprojecteerde beeld.

De verhouding tussen horizontale en verticale lijnen geeft de standaard beeldverhouding. In dit geval is 1280×800 gelijk aan een standaard beeldverhouding van 16:10.

De projectoren hebben als normale (native) verhouding hetzij 4:3 (standaard) of 16:9/16:10 (breedbeeld). Hoewel ze ook andere verhouding kunnen weergeven, gaat dit gepaard met zwarte balken boven en onder het beeld (breedbeeld op 4:3) of links en rechts ervan (standaard op 16:9). Breedbeeld wordt meer en meer de standaard omdat dit meest overeenkomt met het huidige beeldformaat van schermen.

Het beste resultaat wordt verkregen als de resolutie van het ingangssignaal waar mogelijk overeenkomt met de uitvoerresolutie van de projector.

De meest voorkomende resoluties bij beamers zijn:

SVGA 800×600 (4:3), XGA 1024×768 (4:3), UXGA 1600×1200 (4:3)

WVGA 854×480 (16:9), WXGA 1280×720 (16:9) 1280×800 (16:10), WUXGA (Full HD) 1920×1080 (16:9)  1920×1200 (16:10

Lichtopbrengst en contrast

ANSI Lumen is een maateenheid die door nagenoeg alle projectorenfabrikanten wordt gehanteerd om de lichtopbrengst van een projector weer te geven.

Wanneer we spreken over contrast, hebben we het over het verschil tussen licht (wit) en donker (zwart). Contrast wordt weergegeven in de vorm van een ratio: de contrast-ratio.

Welke lichtopbrengst en welk contrast heeft u nodig?

Voor een verduisterde huisbioscoop kom je toe met 800-1000 ANSI. Voor schemerige ruimten voldoet 1100-2000 ANSI Lumen, hogere waarden zijn vooral bedoeld voor daglichtprojectie bij zakelijke presentaties. In klassen wordt vaak geopteerd voor 2500 a 3000 ANSI Lumen zodat de ruimte niet verduisterd moet worden en tijdens de projectie nog notities kunnen genomen worden.

De lichtopbrengst is ook afhankelijk van de projectieafstand (de afstand tussen beamer en scherm), m.a.w. als de projectieafstand groter is en u dus op en grotere oppervlakte projecteert hebt u een hogere lichtopbrengst nodig.

Contrast ratio is vooral belangrijk bij projectie van films in half of volledig verduisterde ruimtes.

Projectieverhouding en bevestiging

Projectieverhouding is de projectieafstand gedeeld door de breedte van het geprojecteerde beeld. Een kleinere projectieverhouding maakt een groter projectieformaat van een kortere afstand mogelijk. De beschikbaarheid van de verschillende projectieverhoudingen is ook afhankelijk van de zoommogelijkheden van de projector.

U kunt de beamer op een bureau of projectietafel plaatsen maar de meeste projectoren zijn ook geschikt voor montage aan het plafond. Als u de beamer altijd op een vaste plaats in dezelfde ruimte gebruikt, is montage aan het plafond een veilige en praktische oplossing.

Neemt u de projector vaak mee, kies dan voor een mobiele projector.

Ultra short projectoren worden bevestigd op de dezelfde wand als de projectieoppervlakte zodat de presentator niet meer in zijn eigen schaduw staat en niet meer in de lamp kijkt.

Er bestaan verschillende tools om de ideale projectieafstand te berekenen:

Epson
Optoma
Acer
NEC

projectie afstanden

LCD, DLP, LED of laser

We onderscheiden bij de projectoren 2 verschillende projectietechnieken: LCD en DLP.
LCD-beamers bevatten 3 aparte LCD panelen (rood, groen en blauw). De andere techniek die bij projectoren gebruikt wordt is DLP. Deze techniek maakt het mogelijk om compacte en draagbare beamers te maken.

LED wordt vooral in ultra draagbare of pico projectoren gebruikt. In de toekomst zal laser technologie doorbreken: met lager verbruik een hogere lichtopbrengst.

Levensduur lamp

De levensduur van de projectorlamp is per beamer verschillend en hangt af van diverse factoren. U mag er vanuit gaan dat de meeste lampen minimaal 2000 uur meegaan maar er zijn ook fabrikanten die lampen inbouwen met een langere levensduur.
De levensduur van de lamp wordt ook sterk beïnvloed door de manier waarop u met de beamer omgaat. Het is erg belangrijk dat je de beamer na gebruik goed laat afkoelen en dan pas gaat vervoeren en regelmatig de filters uitkuist.

Sommige fabrikanten geven aan scholen extra garantie als de projector geregistreerd wordt. Wanneer onze installatie afdeling de projector hangt, doen wij de registratie voor u.

Aansluitingen

Alle projectoren zijn voorzien van een VGA aansluiting, deze wordt nog steeds het meest gebruikt. Alle nieuwe projectoren hebben ook een HDMI aansluiting die voor een betere beeldkwaliteit zorgt.

Beames zijn dikwijls voorzien van USB aansluitingen. Deze kan gebruikt worden om een presentatie rechtstreeks van een USB stick te projecteren.

Indien een beamer een netwerkaansluiting heeft, kan deze soms gebruikt worden om via het netwerk beelden naar de projector te sturen, maar tevens ook om van op afstand over het netwerk of internet de status van de monitor te checken. Dit is interessant voor remote diagnose.

Wireless: sommige projectoren kunnen uitgebreid worden met een wireless dongel. Dit heeft als voordeel dat beelden draadloos naar de beamer kunnen gestuurd worden.

3D

Sommige projectoren zijn voorzien van 3D-weergave, te bekijken met passieve of actieve 3D-bril, afhankelijk van het model. Alle populaire formaten kunnen worden weergegeven zonder dat een converter-invoegtoepassing nodig is.

Interactief

In de ultrashortprojectoren bestaan er modellen die interactief zijn, hiermee tovert u een gewoon whiteboard om tot een interactief whiteboard.

Send this to friend