Interactief lesgeven

Interactief lesgeven

Verdwijnt het krijtbord?

Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs.

Vele scholen zijn uitgerust met interactieve whiteboards, hier en daar duiken ook stemkastjes op, meer en meer krijgen tablets een plaats in het onderwijs. Maar het budget is beperkt en er moeten keuzes gemaakt worden tussen wat wenselijk is en wat haalbaar is.

Wij volgen de technologieën op de voet en geven graag vrijblijvend advies.

Wanneer in een klas geopteerd wordt om het met een interactief whiteboard te werken is niet alleen de technologie belangrijk, maar ook de manier van implementeren.
Zo is het belangrijk dat de leerkrachten hier achter staan, dat er voor voldoende vorming gezorgd wordt en dat het krijtbord ook effectief vervangen wordt.

Er zijn 3 technologieën waaruit kan gekozen worden om het krijtbord te vervangen:

Het interactieve whiteboard: hierbij wordt een bord gecombineerd met een projector. Deze projector is best ultra short, d.w.z. dat deze tegen de muur bevestigd wordt waar het bord hangt en niet meer aan het plafond. Zodoende schijnt de lamp niet meer in de ogen van de lesgever en staat de leerkracht niet meer in zijn of haar eigen schaduw. Het bekendst type is het SMART Board omwille van het intuïtieve gebruik (zowel touch als met pennen) en van de vele kant en klare leerinhouden die er voor bestaan.

Bekijk de interactieve borden van SMART.

Sinds 2 jaar is de combinatie van een interactieve projector en een gewoon beschrijfbaar whiteboard een goedkoper alternatief.  We hebben ervaring met meerdere types interactieve projectoren. Sommige kunnen ook draadloos aangesloten worden.

Bekijk de interactieve projectoren van SMART, Epson, Optoma.

De nieuwste trend is het interactieve LED scherm. Hier zijn momenteel veel merken die een plaats op de markt proberen veroveren. Het interactieve LED schermt lijkt wat op een grote TV met touch, maar moet toch over een speciaal panel beschikken dat geschikt is om een hele dag te gebruiken. Het voordeel is dat de ruimte minder moet verduisterd worden, er is geen onderhoud aan (geen lampen vervangen, geen filters uitkuisen) en de installatie is eenvoudiger. Houd er wel rekening mee dat schermen kleiner dan 65” te klein zijn voor een gewoon klaslokaal.

Bekijk de interactieve LED schermen van SMART.

Naast de keuze voor de technologie is er de keuze voor de software, deze wordt soms meegeleverd of kan apart aangeschaft worden.

Het feit dat er kant en klaar lesmateriaal voorhanden is, kan een voordeel zijn. Er bestaan veel gratis tools die kunnen ingezet worden en uiteraard kunnen de bordboeken hiermee samenwerken.

Opleiding van de leerkrachten is belangrijk om goed resultaat te bekomen.

Als er in de school al interactieve whiteboard oplossingen zijn, bestaan er vele extra’s om het gebruik te optimaliseren:

  • Visualiser: Een camera om documenten of 3D voorwerpen te presenteren
  • Stemkastjes: Controleer op snelle en eenvoudige wijze in welke mate de leerinhouden verwerkt zijn
  • BYOD: Dit staat voor bring your own device. Het betekent dat de studenten door middel van hun eigen smartphone, tablet of notebook deelnemen aan het interactieve lesgeven.
interactief lesgeven slider1
interactief lesgeven slider2
interactief lesgeven slider3
interactief lesgeven slider4
interactief lesgeven slider5

Send this to friend