AV toebehoren

Audiovisuele toebehoren

Professionele afwerking is een must

Het gebruik van audiovisuele communicatiemiddelen wordt steeds belangrijker.

Of het gaat om het efficiënter vergaderen door middel van projectie en interactieve SMART Board, of om uw boodschap over te brengen met Digital Signage, wij kunnen u steeds het juiste advies geven en zorgen voor een correcte installatie. Het eindigt niet bij de aankoop van projector of LED scherm, het is ook belangrijk aandacht te geven aan de randapparatuur: projectiescherm, beugels, kabels, geluidinstallatie, bediening en afwerking.

PC Center profileert zich als de partner bij uitstek om u weg te wijzen in deze wereld.

Projectieschermen:  Het juiste scherm voor het mooiste resultaat

Een goed projectiescherm is een belangrijk onderdeel in de kwaliteit van het te projecteren beeld.
De keuze van het juiste projectiescherm verschilt uiteraard per situatie. Deze wordt beïnvloed door onder andere omgevingslicht, lichtopbrengst, opstelling van de projector en de presentatieruimte.
U heeft de keuze uit verschillende formaten, doeksoorten en bedieningsmechanismen.

1. Kies de grootte van het projectiescherm in functie van de ruimte

Kijk eerst goed naar de maten van de ruimte om de maten van het projectiescherm te bepalen. De beperkingen van de ruimte en de positie van het publiek bepalen de grootte van het projectiescherm. Het publiek bepaalt de noodzakelijke grootte van het projectiescherm en niet de projector.

Meer weten?

De hoogte van het projectiescherm moet ongeveer gelijk zijn aan 1/6e van de afstand tussen het projectiescherm en de laatste rij stoelen.

Dit is om er zeker van te zijn dat iedereen in het publiek de tekst kan lezen en het detail in het geprojecteerde beeld kan zien.

Ideaal gezien zou de afstand tot de eerste rij stoelen ongeveer anderhalf keer de hoogte van het projectiescherm moeten zijn bij professionele toepassingen en twee keer deze hoogte bij een thuisbioscoop.

De onderkant van het projectiescherm zou ongeveer 125 cm van de vloer gepositioneerd moeten worden in een professionele situatie zodat iedereen comfortabel het geprojecteerde beeld kan zien.

Voor een thuisbioscoop moet de onderkant van het projectiescherm tussen de 60 en 90 cm van de vloer worden gepositioneerd.

Deze basisregels geven een goede indicatie van het ideale formaat, maar er moet ook rekening worden gehouden met de hoogte van het plafond. Vaak is de hoogte van het plafond de limiterende factor bij de bepaling van de maximale hoogte van het projectiescherm.

Voor een correcte en ergonomische positionering van het zichtvlak kan het nodig zijn om een extra hoog zwart bovenkader boven het zichtvlak te plaatsten.

afstand projectiescherm

2.  Houd rekening met de beeldverhouding van de projector

De beeldverhouding van de projector zou gelijk moeten zijn aan de beeldverhouding van het projectiescherm, zodat het geprojecteerde beeld exact binnen het zwart omkaderde zichtvlak past. Een zwart kader rondom een geprojecteerd beeld verhoogt het waargenomen contrast van het beeld en omlijst het beeld.

Meer weten?

Veelgebruikte aspect ratio’s zijn: 

4:3 (Video) – Presentaties:  Dit was het standaard TV en computer formaat.

16:10 (Wide) – Presentaties: Dit is het huidige computer formaat en is vandaar ook het logischer formaat voor professionele presentatie toepassingen.

16:9 (HDTV) – Films: Dit is het huidige TV formaat.

2.35:1 (Cinemascope) – Films: Dit is een aspect ratio welke dicht bij het formaat ligt van de meeste DVD’s.

1:1 (Vierkant) – Overhead projectie: Dit is een ouder formaat dat gebruikt werd voor overhead projectoren en wordt nog regelmatig misbruikt voor hedendaagse projectoren.

3. Keuze van de projectiedoek

De selectie van het ideale projectiedoek wordt bepaald door de content van de projectie, de positie en de prestatie van de projector, de hoeveelheid omgevingslicht en de toepassing. Deze variabelen moeten op elkaar worden afgestemd om het optimale geprojecteerde beeld te krijgen.

Meer weten?

U kunt  kiezen voor een projectiedoek met een hogere gain voor situaties met veel omgevingslicht of een minder krachtige projector (bijvoorbeeld: Pearlescent, High Power® en Datalux). U kunt ook een projectiedoek kiezen dat zorgt voor diepere zwartwaardes in de projectie wanneer het geprojecteerde beeld een ‘boost’ in contrast  nodig heeft (bijvoorbeeld: High Contrast Cinema Vision en High Contrast). Voor doorzichtprojectie zijn er verschillende types projectiedoeken (bijvoorbeeld: Da-Tex®, Dual Vision en Ultra Wide Angle). Gaat u projecteren met passieve stereoscopische 3D dan raden wij aan om 3D Virtual Grey (opzichtprojectie) of 3D Virtual Black® (doorzichtprojectie) te gebruiken. Beide projectiedoeken bieden een behoud van polarisatie van 99%.

Voor de meest veeleisende installaties waar detail in de projectie noodzakelijk is, adviseren wij uitsluitend het gebruik van projectieschermen met een  opgespannen projectiedoek.

Een ‘tensioned’ (gespannen) projectiedoek garandeert een perfect vlak zichtoppervlak en kan daarom  zonder beeldverlies een hoog detail in het geprojecteerde beeld bereiken.
Als u gebruik maakt van een ‘short throw’ of ‘ultra short throw’ lens is het noodzakelijk om een gespannen projectiedoek te gebruiken vanwege de extreme hoek waarmee het geprojecteerde licht het projectiedoek bereikt.

De volgende projectiedoeken zijn beschikbaar in een gespannen variant: Matwit, Pearlescent, High Contrast Cinema Vision, High Contrast Cinema Vision Sound, Da-Tex, Dual Vision, Ultra Wide Angle, 3D Virtual Grey en 3D Virtual Black.

4. Uw eisen: het type projectiescherm dat u nodig heeft

Als laatste stap dient u te bepalen wat voor type projectiescherm u nodig heeft voor uw situatie.

U kunt kiezen voor een van de volgende types projectieschermen:

– Elektrische projectieschermen voor plafondinbouw
– Projectieschermen voor wand of plafond
(elektrisch of handbediend)
– Frame projectieschermen
– Doorzichtprojectieschermen
– Fast-Fold projectieschermen met optionele drapery
– Mobiele en statief projectieschermen

Accessoires:  ook de afwerking is belangrijk

Er zijn verschillende merken op de markt van beugels en montagesystemen voor schermen en projectoren.

PC Center probeert steeds de juiste oplossing voor uw situatie voor te stellen.

Naast de montagesystemen en beugels is de afwerking van de bekabeling belangrijk. Kwaliteitskabels voor bv. VGA zorgen voor een beter beeld. Onze installatieafdeling zal steeds zorgen voor een afwerking met kabelgoten en indien gewenst met de mogelijkheid om de bediening te doen vanaf één punt zodat u geen afstandsbedieningen meer nodig heeft.

Speakers zorgen voor de optimale multimediale omgeving. Deze moeten gekozen worden in functie van de toepassing en de grootte van de ruimte. Kies best voor speakers die op de muur kunnen gemonteerd worden, bv. van Vision.

PC Center kan voor vervanglampen zorgen voor de meeste merken van projectoren. Check onze configurator.

Send this to friend